SümegiViolin                                           


                             

  A hangszerek közül  a hegedű mindig kiemelt figyelmet kapott. Születését körüllengte valami titokzatosság. Stradivari nevére szinte mindannyian felkapjuk a fejünket.

Miben rejlik a titok?
A fában?
A lakkban?
A mester kezében?

    

 Melyikünk ne vágyna rá, hogy láthatatlan szemlélője legyen valami új megszületésének?
Bekukucskálni egy ablakon, nézni az egyenletes kézmozdulatokat, ahogy újra és újra végigsiklik a gyalu a faanyagon, mindig találva valami simítanivalót ott, ahol a mi szemünk már tökéletes formát lát.


 Mélyet szippantani a műhely illatából, ebből az édeskés,      gyaluforgácsból felszabaduló, gyantával, enyvvel, növények  párájával keveredő illatból.
Tanúja lenni annak, ahogy a fából lélekhez szóló hangszer lesz.
  Melyikünk ne vágyna rá...   

  Veszprémet sokan ismerik, mint a magyar királynék városát. Kevesen tudnak azonban arról, hogy az egyik legnagyobb magyar hegedűművész és zenepedagógus Auer Lipót - vagy ahogy a világban ismerik, Leopold Auer - szülővárosa.


 
 Néhány méterre a székesegyháztól, ahol az érseki levéltár dokumentumai szerint a "kis Auer" hegedült, áll a Bíró- Giczey ház barokk épülete, melyben 2011. óta a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ működik. Itt nyitotta meg műhelyét Sümegi Elemér 2011 őszén.
 
A vár barokk hangulata inspiráló környezet egy hegedűkészítő számára. Az alapelgondolás az volt, hogy a külföldi példák mintájára  egy nyitott műhely valósuljon meg, mely nem csak a hangszer, hanem a vonószene központi helyévé is válhat.
 
  A SümegiViolin néven ismertté vált műhely azóta rengeteg látogatót fogadott, iskolás és felnőtt csoportok számára nyújtott interaktív foglalkozásokat, szervezett házi koncerteket a a ház belső udvarán.
   2012-ben Auer Lipót születésnapja kapcsán,
hagyományteremtő szándékkal, "Mesterek Hegedűi a Hegedűk Mesterének Városában" címmel invitáltuk az itthoni és határon túli hegedűkészítőket, hogy nemzetközi hegedűkészítő találkozóval és kiállítással ünnepeljük a mestert. 42 hegedűkészítő, köztük Gio Batta Morassi mester a cremonai hegedűkészítők korelnöke fogadta el meghívásunkat, 78 hangszerből nyílt kiállítás.
  Egy hegedűkészítő műhelyben egyszerre van jelen vizuális és hangzásbeli esztétikum. Szinte kínálta magát a gondolat, hogy a készülő hangszerek látványa, az alkalmankénti miniprojektek mellett helyet kapjanak a művészet különböző formái... 2013-ban Szajkó István festőművész festményeinek bemutatásával megkezdődött egy új korszak, melyben a nyitott műhely immár galériaként lát vendégül, mutat be művészeti alkotásokat.
G

 
by SHI 2014.